Tekstvak: Zonnepanelen

Energie adviesbureau Trefpunt is in 2008 gestart om een steentje bij te dragen aan de energietransitie: een andere manier van omgang met ons energieverbruik.

Besparing, inzet van duurzame energie en een optimale combinatie en aansturing van oude en nieuwe technieken.

Met als uitgangspunt dat iedereen er beter van wordt: we verminderen de klimaatverandering die het gevolg is van onze uitstoot van broeikasgassen, we verdelen de welvaart in de wereld eerlijker, we stimuleren de lokale economie en we worden minder afhankelijk van energieleveranciers uit het buitenland.

Sinds 2008 is er gelukkig al veel veranderd: het bewustzijn van de gevolgen van onze energieconsumptie is toegenomen en er zijn steeds meer initiatieven die bijdragen aan een energieneutrale samenleving.

Wind– en zonneparken, massale inzet van zonne-energie op daken, bio-diesel uit algen-plantages en (rest)plantenvetten, de bouw van passief– of nul-energiehuizen, de bestaande bouw energieneutraal renoveren, isoleren en een transitie in de vervoers– en mobiliteitssector naar elektrische (vracht)auto’s, schepen, vliegtuigen door bv de toepassing van waterstof en brandstofcel.

De prijs van zonnepanelen is de laatste jaren enorm gedaald en er zijn enorme windparken gebouwd, waardoor duurzame energie op bepaalde momenten voor een zeer lage prijs beschikbaar is.

Met de omschakeling naar duurzame energie komen er telkens nieuwe uitdagingen bij: de capaciteit en stabiliteit van het elektrische netwerk, de omgang met de daaraan gerelateerde dynamische tarieven, accu-opslag, het (al jaren in de lucht hangende) wegvallen van de salderingsregeling, de laad-infrastructuur voor elektrische (vracht)auto’s, kortom, er is nog veel werk te doen.

 

 

Over ons:

Nieuwlande ligt tussen Hoogeveen en Coevorden in Drenthe op de grens van Overijssel.

Het ‘trefpunt’ in  Nieuwlande is gevestigd in een voormalig schoolgebouw. Deze school is in 1910 gesticht als destijds enige basis-school in de omgeving van toen nog Daler-end voornamelijk ten behoeve van de kinderen van veenarbeiders die in de omgeving hoogveen en turf afgroeven. Deze turf werd o.a. gebruikt als brandstof in kachels in heel europa.

Zo dankt de huisvesting van het trefpunt indirect zijn bestaan aan deze oude vorm van energiewinning en herinnert ons aan het lot van fossiele brandstof: op een dag raakt het op.

Er is hier nu geen turf meer te vinden. CO2-uitstoot was destijds geen onderwerp op school.

 

Tot in de jaren 70 is de school in gebruik gebleven, waarna het pand enkele jaren als dorpshuis is gebruikt en de naam ‘t trefpunt’ heeft gekregen. Bij de gemeentelijke herindeling is de functie van dorpshuis opgeheven en werd het pand verkocht aan een particulier.

Uiteindelijk werd het trefpunt door ons betrokken en zijn we begonnen aan een grondige verbouwing, waarbij energiebesparing en duurzaamheid bovenaan de agenda stonden. Zo zijn de stalen kozijnen met enkel glas van de oude school vervangen door aluminium kozijnen met HR++ glas, de vloeren, wanden en het dak zeer goed geïsoleerd en zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om op een duurzame manier warmte en energie te besparen of te genereren.

De voor het huis staande bomen hebben we gesnoeid. Zo profiteren we optimaal van zonnewarmte die door de grote (HR++) ramen op het zuiden kan toetreden.

 

We zijn natuurlijk erg bevoorrecht met een heel groot dak en eigen oprit. We hebben ruim 60 nieuwe zonnepanelen (oost-west en zuid) om al onze stroom op te wekken voor huishoudelijk gebruik, verwarming en elektrisch rijden. (de oude panelen zijn niet weggegooid maar liggen nu op een ander dak)

Het dak is in aan de binnen– én buitenkant nageïsoleerd, evenals de gevels, de ramen en de vloeren.

we verwarmen met een Mono-block warmtepomp (met propaan als warmtemiddel) die zoveel mogelijk overdag een buffervat opwarmt, een warmtepompboiler en een speksteenkachel die we ’zwitsers’ stoken: aanmaakhout gaat bovenop voor een minimale rookontwikkeling en uitstoot. De milieuvriendelijk verlijmde pallets van de zonnepanelen gaan niet bij het afval maar gaan de kachel in.

We vangen regenwater op dat gedeeltelijk gebruikt wordt voor de WC en voor de tuin.

Door al deze maatregelen hebben we elk jaar onze energie– en brandstof nota zien dalen tot nu 120 per maand.

Onze zoektocht naar rendabele energiebesparende maatregelen, materialen en leveranciers heeft tevens geleid tot de start van dit bedrijf:

Er is heel veel mogelijk, alleen zie je als je je gaat oriënteren door de bomen het bos niet meer. Wij weten door ervaring, onderzoek, praktijktoepassing en scholing welke maatregelen rendabel en toepasbaar zijn en willen u graag laten profiteren van die kennis en mogelijkheden.

We geven dan ook helder leesbare en rendabele adviezen. De toepassing van economisch rendabele maatregelen bij onszelf en andere klanten als praktijkvoorbeeld.

 

 

 

Achtergrond Energietrefpunt

Wij hebben een extra hypotheek-bedrag opgenomen om alle energie besparende maatregelen door te kunnen voeren. De rente– en aflossing zijn veel lager dan onze maandelijkse besparingen. Daarnaast woont het erg comfortabel, en we produceren veel minder broeikasgassen. Dat geeft ons een goed gevoel.

We wekken ons volledige elektriciteits-verbruik zelf op. Na een strenge winter kregen we toch geld terug van  Electrabel. En dat geeft ook een goed gevoel...

Overal HR++ glas en veel isolatie

De school in de jaren ‘50

Is nu kantoor en woning

Contact:

Robin Wehrens

Brugstraat 83

7918 TP Nieuwlande

0528-350490

06-44050990

Tekstvak: Home
Tekstvak: Werkwijze
Tekstvak: Achtergrond
Tekstvak: Prijzen
Tekstvak: Partners/leveranciers
Tekstvak: persberichten
Tekstvak: subsidies
Tekstvak: Cijfers en kengetallen
Tekstvak: rekenvoorbeelden
Tekstvak: Producten en diensten
Tekstvak: Projecten

Wat doen we zelf?  Energietrefpunt...

 

· wekt 100% eigen stroom op

· Verwarmt gedeeltelijk op hout

· neemt vaker de trein

· rijdt twee elektrische auto’s en op een elektrische motor (Zero)

· combineert afspraken efficient

· werkt regionaal

· bankiert met Triodos

· heeft kantoor aan huis

· doucht op zonnewarmte

· werkt 99% papierloos

· helpt anderen met raad en daad

· Werkt full-time aan duurzaamheid

 

Eigenaar en oprichter van Energie Adviesbureau Trefpunt is Robin Wehrens. Geboren in 1963, getogen in Exloo, na VWO op de GSG in Emmen, Hotelschool in Groningen, Stage in Frankfurt, Dienstplicht in Assen, HEAO-BI in Rotterdam en een jarenlange carrière in de IT bij Achmea Apeldoorn sinds begin 2008 zijn draai en drive gevonden in zijn eigen zaak met de wil en overtuiging hiermee bij te dragen aan een betere wereld met als motto: “wil je een betere wereld, begin dan nu! ” en de daarbij horende Rotterdamse ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. Robin zou dat niet kunnen zonder Joke,  Anouk en Gido, al zijn de kinderen inmiddels het huis uit.