Cijfers en Kengetallen

Vuistregels:

-            Het ei van Columbus stamt uit 1694. En het was een gewoon ei. Niets meer. Niets minder.

zonnepanelen

· Voor kleinverbruikers is zonnestroom veel voordeliger dan stroom uit het net. U betaalt nu bij uw energieleverancier ca 0,23 voor een kWh. Zonnestroom kost ongeveer 0,12 per kWh. Inclusief alles, waarbij de installatie wordt afgeschreven over een periode van 15 jaar. Dit vergt geen rekenwerk, maar gaat altijd op. Zonnestroom is altijd voordeliger.

· Voor grootverbruikers is de prijs die u nú betaalt voor uw stroom en uw huidige verbruik doorslaggevend of zonnepanelen rendabel zijn: omdat de energiebelasting gestaffeld is betaald u hoe meer u verbruikt steeds minder voor uw stroom. We berekenen graag het break-even punt voor u.

· Dunfilm of kristallijn? Aan beide soorten zitten wat voor en nadelen maar door de bank genomen leveren ze hetzelfde op, afhankelijk van de omstandigheden de een soms wat meer als de ander.

Zonneboiler

· een zonneboiler is alleen rendabel als u een groot gezin heeft of als u een zeer goed geïsoleerd huis met vloerverwarming bijvoorbeeld in combinatie met een warmtepomp met buffervat of zwembadverwarming. De haalbaarheid vergt rekenwerk.

· Een gezin met 3 kinderen verdient een zonneboiler in ca 12 jaar terug

 

Isolatie

· isoleren loont. Altijd. Hoe dikker hoe beter. Na-isoleren verdient zich in de meeste gevallen binnen 5 jaar terug.

 

Glas

· enkel glas vervangen door dubbel of triple glas verdient zichzelf binnen 10 jaar terug, en is véél comfortabeler door het voorkomen van koudeval en condens.

· Dubbelglas vervangen door triple glas is alleen rendabel als dit gebeurt als bijvoorbeeld de kozijnen aan vervanging toe zijn. Nieuwbouw? Altijd triple glas toepassen!

 

Passief bouwen

· het loont in alle gevallen om bij nieuwbouw een architect– of bouwteam te zoeken die een passief huis voor u kunnen bouwen: energievoorziening zonder gebruik van fossiele brandstoffen en zoveel mogelijk energiebehoud en gebruik maken van duurzaam (zon en aarde)

 

Wind-energie

· Kleinschalige wind energie is niet rendabel. Als u googled op ‘windkaart Nederland’ vindt u tabellen met de gemiddelde windsnelheid per gebied. De hoeveelheid opgewekte energie met een windturbine of -molen neemt exponentieel toe met de gemeten windkracht.

             De hoeveelheid energie neemt dus ook exponentieel af met het verminderen van de              windkracht.

Voor de liefhebbers: zoek op in je natuurkundeboek ‘het vermogen van lucht’ en je kan berekenen dat om de elektriciteit van een modaal gezin voor een jaar op te wekken met een windmolen(tje) van 1 meter doorsnede je een continue windkracht 6 nodig hebt (24 uur per dag, 365 dagen per jaar). Hetzelfde geldt voor windwokkels, verticale turbines, turbies, flurbies en andere commerciële gebakken lucht verhalen. Ook voor het opwekken van elektrostatisch geladen vochtdeeltjes, gamma straling, nano-lucht en verticale energie absorbtie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hieronder volgen een aantal cijfers en kengetallen van verschillende maatregelen en materialen, om u een beeld te geven van de mogelijkheden en de verschillende variabelen waarmee we rekening houden bij het opstellen van een advies.

Zonne-energie is rendabel !

Vuistregels: een zonneboiler kan uit voor een gezin van 4 personen of meer

Zonnepanelen (PV) zijn de afgelopen jaren meer dan 50% in prijs gedaald. Voor gezinnen en kleinbedrijf is de aanschaf hiervan altijd rendabel. Zonder subsidie!

Als voorbeeld onze eigen situatie:

Wij betalen geen stroomkosten. We wekken alles zelf op. Dit scheelt ons 75 per maand

de bij ons geïnstalleerde zonne-boiler heeft het 300 liter boilervat in één dag tot 80 graden opgewarmd. Ook bij halfbewolkt weer levert de zonnecollector voldoende warmte om het boilervat op temperatuur te houden tijdens normaal warmwatergebruik. Ons gasverbuik in de zomer loopt daarmee terug naar 15 m3 gas per maand om het douchewater af en toe na te verwarmen tijdens een ‘slechte’ week en om te koken. Dit scheelt ons 25 per maand. Samen met goede islatie, een houtkachel en tal van andere maatregelen betalen we nu 110,- per maand (in een oud schoolgebouw uit 1910 !!)

 Rendement vaccuümbuizen zonnecollector en zonneboiler

Een vacuümbuizen zonnecollector met een warmte absorberend oppervlak van  2,3 m2 ’plukt’ jaarlijks ongeveer 1500 kWh van de zon (gebaseerd op langjarige cijfers van het KNMI en eigen meet-resultaten en ervaring). Een m3 gas levert ongeveer 7,6 kWh

Eén collector bespaart dus gemiddeld bijna 200 m3 gas, dat is met de huidige gasprijzen 120,- per collector per jaar. Een comleet systeem met drie collectoren, 300 liter boiler, materiaal en aanleg kost ongeveer 4000. (bel of mail voor een offerte)

Financiering (netto) hiervan kost ongeveer 200 per jaar. Het levert per jaar 360 euro aan besparing op.

De besparing is er op gebaseerd dat het systeem zodanig gedimensioneerd is dat ook alle opgevangen energie opgeslagen en gebruikt kan worden. Denk daarbij ook aan het gebruik van voorverwarmd water voor de (af)wasmachine. Bovenstaande berekening is bij ons in praktijk gebracht

Isoleren is winst

- Rendement verschillende soorten spouwmuurisolatie:

 

De beste na-isolatie van een spouwmuur levert afhankelijk van de spouwdikte 7,- tot  8,50 per m2 besparing. Isoleren kost 15 tot 25 per m2. Reken maar uit: een terugverdientijd van 3 jaar. Er zijn vele soorten isolatiemateriaal met allemaal hun voor- en nadelen. Er zijn nu ook (afbreekbare) schuimkorrels op plantaardige basis. Dubbel duurzaam. 

 

- Rendement PV zonnepanelen

De zon straalt in Nederland met een kracht van ongeveer 1000 Watt per m2 op een zonnige zomerdag. Het rendement van Photo-Voltaïsche (PV) is 15 -16 %: een vierkante meter panelen levert ongeveer 150 tot 160 Watt(peak).

Als vuistregel geldt dat de opbrengst (in Nederland) per jaar als volgt is te berekenen:

Reken van het totaal aantal Watt-peak dat geïnstalleerd wordt ca 85% in Kilo-Watt uur per jaar. (Bij een oost of west opstelling ca 10% minder, bij zuid-oost of zuid-west 5% minder)

Als voorbeeld: Je legt 14 panelen van 265 Watt (piek) op je dak. In totaal is dat 3710 Watt-piek. De jaaropbrengst ligt dan rond de 3150 KiloWattUur (Kw/h) is bijna het gemiddeld gebruik van een huishouden.

14 panelen van 265 watt kosten (inclusief installatie) ongeveer 5.000.

(jan. 2016) U bespaart 0,23 euro/kwh.  Opbrengst 3150 x 0,23 = 720,- per jaar  = 60 per maand.

Rente en aflossing (gedurende 10 jaar) kost ongeveer 50,- per maand.

U betaalt omgerekend dus de komende 10 jaar 0,20 per kWh voor uw zonnestroom (= minder dan de huidige stroomprijs), u vermindert de CO2 uitstoot met ruim een ton per jaar én u heeft over 10 jaar gratis stroom (want afbetaald). De zonnepanelen gaan ruim 30 jaar mee.

Als u niet hoeft te financieren, of in aanmerking komt voor goedkope(re) financiering is het nóg aantrekkelijker. Uw rendement is altijd hoger dan de spaarrente of uw pensioenaangroei.

 

LET OP: de wattages en opbrengsten verschillen per merk, soort en afmeting zonnepaneel. Het is ook belangrijk dat de opbrengst van de zonnepanelen over een periode van minimaal 25 jaar gegarandeerd wordt op 80% (dit is gebruikelijk bij goede kwaliteit zonnepanelen). Als wij dit voor u regelen, komt dat allemaal in orde.

 

- Rendement dubbel, HR++ of triple glas:

een gemiddelde woning heeft ongeveer 20 m2 glas. Het gebruik van HR++-glas zal ongeveer 600 m3 gas per jaar besparen in vergelijking met enkel glas. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van het stookgedrag en het glasoppervlak. Dit is 200 m3 per jaar meer dan bij gewoon dubbel glas. Bij een gasprijs van  0,67 per m3, bespaart HR++-glas 400 euro per jaar in vergelijking met enkel glas. (bron: VROM). Dit is per maand ruim 30,- . Daar leen je 7000 voor. Dit mag de aanschaf van het dubbele glas dan ook maximaal gaan kosten (inclusief plaatsing). Over het algemeen zullen naast alleen de ramen, ook de kozijnen (gedeeltelijk) vervangen worden. De investering hierin moet gezien worden als regulier onderhoud, die ook met duurzame materialen uitgevoerd kan worden.

Er is nu ook glas met een warmtewerend kunstof folie tussen de ruiten in. Hierdoor wordt de isolerende werking van de spouw verdubbeld, vergelijkbaar met triple glas! De meerkosten van dit glas bedragen ongeveer 40% t.o.v. HR++. De besparing is 100% hoger. Zonder meer een rendabele oplossing.

Triple glas is inmiddels een rendabele investering bij de bouw van of renovatie naar een energie neutraal of passief huis. Triple glas kost ongeveer 30% meer als ‘gewoon’ HR++ glas, maar heeft een sterk verbeterde isolatiewaarde. ’s Avonds de gordijnen dicht en de verwarming kan uit!

Regelmatig worden hier producten of situaties toegevoegd.

Tekstvak: Home
Tekstvak: Werkwijze
Tekstvak: Achtergrond
Tekstvak: Prijzen
Tekstvak: Partners/leveranciers
Tekstvak: persberichten
Tekstvak: subsidies
Tekstvak: Cijfers en kengetallen
Tekstvak: rekenvoorbeelden
Tekstvak: Producten en diensten
Tekstvak: Projecten
Tekstvak: Zonnepanelen

T: 0528-350490