BTW teruggave zonnepanelen

Alle consumenten die na 20 juni 2013 hun zonnepanelen hebben laten installeren kunnen sinds 7 november 2013 de BTW volgens een vereenvoudigde regeling terugvorderen bij de belastingdienst. U dient zich daarvoor wel als ondernemer te laten registreren bij de belastingdienst.

 

Teruggave van de BTW op zonnepanelen

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft besloten dat u als particulier recht hebt op teruggave van de BTW op zonnepanelen. Deze uitspraak is gedaan naar aanleiding van de zaak die door de Oostenrijker Thomas Fuchs is aangespannen. Hieruit kwam naar voren dat hij gezien moet worden als ondernemer, omdat hij energie teruglevert aan het Oostenrijkse energienet en dus BTW betaalt over de opbrengsten van zijn opwekte energie. Daar staat tegenover dat hij de BTW terug kan vragen die is betaald over de aanschaf en plaatsing van de zonne-installatie. De belastingdienst is op 7 november 2013 met een vereenvoudigde regeling gekomen om deze uitspraak te vertalen naar een regeling voor Nederlandse particuliere klanten met zonnepanelen. Dit levert u dus flink voordeel op bij de aanschaf van zonnepanelen! Meer informatie vindt u in de door de overheid gepubliceerde vragenlijst, te vinden op:

 

http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/publicaties/2013/11/07/veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.html

 

U kunt op de website van de belastingdienst ook vinden hoe u zich aan moet melden als ondernemer. Dit staat beschreven in

 

http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/onderneming_starten/

 

De regeling

U kunt de BTW die u over uw zonnepanelen heeft betaald terugvorderen bij de belastingdienst. Vervolgens kunt u in aanmerking komen voor de 'kleine-ondernemersregeling' zodat u geen verdere BTW hoeft af te dragen en een administratie hoeft te voeren. Dankzij de werking van de zogenoemde kleine-ondernemersregeling hoeft u pas daadwerkelijk BTW te gaan betalen over de opgewekte zonnestroom als het saldo BTW-bedrag over een kalenderjaar hoger is dan 1.345 (u wekt dan meer dan 30.000 kWh per jaar op). Met uw installatie blijft u dus ruim onder deze grens. U kunt zich naderhand dan ook weer uit laten schrijven als ondernemer.

 

 

U kunt contact opnemen met de belastingdienst als u vragen heeft over deze regeling die niet in de vragenlijst staan.

 

Voor ondersteuning bij de afwikkeling van de aanvraag en het in- en uitschrijven kunt u ook terecht bij

Adbeco Accountants en Belastingadviseurs in Hoogeveen via hoogeveen@adbeco.com of via
telefoonnummer 0528-273904. U kunt dan vragen naar de heer K. Santinge of de heer B. Dubbelboer
.

 

 

 

Tekstvak: Home
Tekstvak: Werkwijze
Tekstvak: Achtergrond
Tekstvak: Prijzen
Tekstvak: Partners/leveranciers
Tekstvak: persberichten
Tekstvak: subsidies
Tekstvak: Cijfers en kengetallen
Tekstvak: rekenvoorbeelden
Tekstvak: Producten en diensten
Tekstvak: Projecten
Tekstvak: Zonnepanelen

T: 0528-350490